HKU Studentportal
HKU Studentportal
  • Volg ons op facebook
  • Volg ons op twitter

Ga je naar het buitenland? Denk naast het traject via je opleiding en registratie in Osiris ook aan de zaken die op deze pagina staan.

Protocol studenten buitenland

Bekijk het protocol studenten buitenland om te weten hoe zaken verdeeld zijn tussen HKU en jij als student!

Lees verder

Financiën

Een periode in het buitenland brengt vaak extra kosten met zich mee. Er zijn een aantal beurzen die, als toevoeging op de studiefinanciering, hierbij kunnen helpen. Kijk onder beurzen voor informatie over de mogelijkheden.


Begroting

Maak tijdig een realistische begroting zodat je weet dat je plan financieel haalbaar is.


Collegegeld en DUO

Bij een uitwisseling met een HKU partnerinstelling betaal je geen collegegeld aan de gastinstelling. Je moet wel ingeschreven staan als student aan HKU en je betaalt collegegeld aan HKU. Je houdt ook je studiefinanciering.


Als je een tijdje in het buitenland bent kun je een OV-vergoeding aanvragen. Lees meer op de website van DUO.

De zg. 'Verklaring onderwijsinstelling' die hiervoor nodig hebt, wordt ingevuld door de HKU Servicebalie Studentzaken.

Verzekeringen

Je bent verplicht eigen verzekeringen af te sluiten en gedurende je verblijf in het buitenland in stand te houden. Het gaat dan om een zorgverzekering, reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Lees verder

Visum

Als Nederlands staatsburger heb je voor EU-landen is geen visum nodig om er langere tijd te verblijven. In sommige EU-landen is er een registratieplicht. Het regelen van een visum voor andere Europese landen is over het algemeen vrij gemakkelijk.


Voor niet-Europese landen kan het minder eenvoudig zijn om deze documenten aan te vragen. Hou er rekening mee dat dit een behoorlijke tijd kan duren.

Het is jouw verantwoordelijkheid dat je je visum tijdig hebt geregeld.

Werkvergunning

Voor werken naast je stage of exchange studie buiten de EU, heb je meestal een werkvergunning nodig. Dit kan een langdurige en kostbare aangelegenheid zijn. Check de Wilweg website of de website van de betreffende ambassade.


De HKU Onderwijs- en Studentzaken kan je ondersteunen bij het aanvragen van een visum en/of werkvergunning.

Woonruimte

In principe zorg je zelf voor huisvesting. In geval van uitwisseling helpt de ontvangende instelling met het vinden van woonruimte. Er zijn instellingen die zelf huisvesting aanbieden, maar het kan ook zijn dat ze je ondersteunen door informatie en tips te geven over het vinden van geschikte woonruimte.

Cultshock

Studeren in het buitenland brengt veel veranderingen met zich mee. Andere landen hebben vaak verschillende gebruiken en een andere benadering. In het begin zijn deze verschillen vaak interessant en leuk. Het kan voorkomen dat, na een enthousiast begin, de culturele verschillen op een gegeven moment moeilijkheden kunnen opleveren. Het helpt als je je voor vertrek goed verdiept in de cultuur van het land waar je naar toe gaat.

Gezondheid

Sta even stil bij de gezondheidsaspecten van een bestemming. Voor tropische landen zijn vaccinaties verplicht. Neem tijdig contact op met je huisarts of de GGD. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar (een deel van) de kosten vergoed.

Taal en Cultuur

Het is goed om je te verdiepen in de taal van het land van bestemming. Soms wordt er alleen les gegeven in de taal van het land, bijvoorbeeld Duits, Spaans of Italiaans. Een aantal partnerinstellingen organiseert een taalcursus tijdens of aan het begin van de exchange periode. Sommige buitenlandse instellingen vereisen een bewijs van het behalen van een Engelse taaltest, zoals IELTS of TOEFL.


Check bij een stage in het buitenland goed in welke taal er wordt gecommuniceerd.

Reisgidsen en literatuur

In de mediatheek op de locatie HKU IBB is een collectie reisgidsen en overige literatuur te vinden over verschillende landen waar je naartoe kunt gaan tijdens je studie/stage in het buitenland.  Raadpleeg deze collectie voor meer informatie over het land van je keuze!

Nuttige adressen

World Health Organisation
Informatie over de meest voorkomende (tropische) ziektes en hoe je ertegen te beschermen
www.who.ch


Landelijk Centrum Coördinatie Reizigersadvisering
Laatste nieuw over vaccinaties en gezondheid.
www.lcr.nl


GGD Utrecht
Gezond op reis info o.a. over vaccinaties

https://www.ggdreisvaccinaties.nl/

NUFFIC

Op de WilWeg site van NUFFFIC staan checklists en veel nuttige informatie om je te helpen met de voorbereiding om naar het buitenland te gaan.