HKU Studentportal
HKU Studentportal
  • Volg ons op facebook
  • Volg ons op twitter

Heb je een kamer gevonden, dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan een huurovereenkomst of aan de inschrijving in de BRP - Basisregistratie personen (voorheen GBA).

Daarnaast heb je, als je uitwonend bent, recht op een beurs voor uitwonende studenten via DUO.

Huurcontract

Heb je een kamer gevonden? Zorg ervoor dat je een huurcontract krijgt zodat je kunt inschrijven in de BRP (Basisregistratie personen) van de gemeente waar je woont.


Een huurcontract geeft je ook recht op huurbescherming. Je kunt dan niet zomaar uit je kamer gezet worden. Bij SSH kun je een standaardhuurcontract krijgen.

Inschrijving GBA

Zonder een huurcontract woon je in principe illegaal en kun je niet inschrijven bij de Gemeente (GBA). Voor buitenlandse studenten kan dit gevolgen hebben voor de verblijfsvergunning en voor de inschrijving aan HKU.

Zodra je woonruimte hebt gevonden moet je jezelf inschrijven bij de gemeente. DUO controleert rechtstreeks bij de basisregistratie personen (BRP) of je recht hebt op een uitwonende beurs. Zorg er dus voor dat je bij de gemeente ingeschreven staat op het adres dat je aan de DUO hebt doorgegeven. Dit doe je bij het Loket Burgerzaken.

Als je adressen niet overeenkomen gaat de DUO ervan uit dat je thuiswonend bent en wordt je uitwonende beurs (met terugwerkende kracht) omgezet in een thuiswonende beurs!

Huur ik goed?

Het kan lastig zijn een kamer te vinden, en verhuurders houden zich niet altijd aan alle regels. Het Huurteam biedt gratis rechtshulp aan studenten die op kamers wonen in Utrecht.


Twijfel je aan je huurprijs, of aan voorwaarden in je contract? In sommige gevallen is het mogelijk teveel betaalde huur terug te vorderen of de liberalisering van een woonruimte terug te draaien. Kijk voor meer informatie op huurteaminuwstad.nl/utrecht.html.

Studenten uit het Caribisch gebied

Studenten uit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland moeten zich uitschrijven bij de bevolkingsadministratie PIVA. Uitschrijving uit de PIVA administratie is een voorwaarde om ingeschreven te kunnen worden in de basisregistratie persoonsgegevens (BRP).

Het bewijs van uitschrijving bij de PIVA administratie moet je meenemen naar Nederland en overhandigen aan de gemeente waar je gaat wonen. Kijk op de volgende site van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Huurtoeslag

Huurders kunnen huurtoeslag aanvragen als hun huur in verhouding tot hun inkomen te hoog is.
Huurtoeslag kan je aanvragen bij de Belastingdienst.

Oplichters en huisjesmelkers

Wees alert, vertrouw je gevoel en gebruik je gezonde verstand. Een aantal huurbazen komen regelmatig negatief in de pers. Beruchte Utrechtse huisjesmelkers zijn Betty Chang en Wim Vloet. De gemeente Utrecht heeft een meldpunt voor huisjesmelkers ingesteld, het adres hiervan is meldpunthuisjesmelkers@utrecht.nl


Let op!

  • maak nooit het huurbedrag voor de gehele huurperiode in een keer over,
  • zorg dat je de kamer gezien hebt voordat je de huur overmaakt,
  • vraag voorafgaand aan het tekenen van het contract of je je kan registreren bij de gemeente.

Verzekering

Op www.sum.nl kun je zorg verzekeringen, auto verzekeringen, energie aanbieders, telecom en internet providers vergelijken.