HKU Studentportal
HKU Studentportal
  • Volg ons op facebook
  • Volg ons op twitter

Studentenkamers zijn schaars in Utrecht. Zoek daarom op zo veel mogelijk manieren tegelijk en wees creatief. Veel mensen vinden een kamer via kennissen of vrienden.

Zoektips

Begin ruim op tijd met je zoektocht en doe dat zoveel mogelijk vanuit Utrecht. Kijk online, hang briefjes op en meld je aan bij huisvestingsorganisaties.

Jaarlijks wordt het boekje 'Op kamers in Utrecht' uitgegeven, vol nuttige tips voor het vinden van een kamer. Dit boekje is verkrijgbaar bij SSH.

Organisaties

Er zijn huisvestingsorganisaties die kunnen bemiddelen. Het is handig om je aan te melden. Houd echter wel in gedachten dat de wachtlijsten vaak vrij lang zijn en er is geen garantie is dat ze een kamer voor je vinden. Blijf dus altijd ook zelf zoeken!

Facebookgroep

De openbare Facebookgroep Gezocht op HKU wordt regelmatig gebruikt voor oproepjes rondom woonruimte; doe er je voordeel mee!

Verder bestaat er natuurlijk de Facebookgroep:  www.facebook.com/kamersinutrecht en is het mogelijk te zoeken in Facebook op '(huur)woning(en) in Utrecht'.

Via Internet

Er bestaan tientallen websites waar je je kunt aanmelden of inschrijven om een kamer te vinden. De meeste websites zijn gratis. De lijst op deze pagina biedt talloze links naar dergelijke sites. Je kunt er ook veel informatie vinden over (het vinden van) huisvesting.

Muziekstudenten

HKU Utrechts Conservatorium-studenten hebben het, door de mogelijke geluidsoverlast, vaak extra moeilijk bij het vinden van woonruimte. Daarom hebben Portaal Utrecht en SSH speciaal voor studenten van HKU Utrechts Conservatorium enkele panden gereserveerd (er zijn zowel kamers in studentenhuizen als zelfstandige 1-kamerappartementen).

Atelierwoningen

De SSH heeft vijf atelierwoningen die bedoeld zijn voor de bachelor studenten van de School HKU Fine Art en HKU Design. Het zijn zelfstandige woonunits met atelierruimte. Kijk hier voor meer informatie en inschrijven.

Belangrijke tips

• Is het een kamer bij een verhuurder in huis of woon je samen met andere huurders?

• Kun je gemakkelijk in je eigen kamer komen of moet je daarvoor eerst door de kamer van iemand anders?

• Is er kookgelegenheid?

• Zijn er fatsoenlijke sanitaire voorzieningen?

• Is de huurprijs 'kaal', of zijn gas, water en elektra bij de prijs inbegrepen?

• Is de kamer de prijs waard (er is een wettelijk puntensysteem voor de maximumhuur voor een kamer)?

• Vraag altijd om een kwitantie als je een waarborgsom of huur moet betalen.

Oplichters!

Wees alert en vertrouw je gevoel. Een aantal huurbazen komen regelmatig negatief in de pers. Beruchte Utrechtse huisjesmelkers zijn Betty Chang en Marcel van Hooijdonk.


Studenten die hun huur willen laten checken of problemen hebben met hun huisbaas, kunnen contact opnemen met het Meldpunt Huisjesmelkers en Huurteam Utrecht via de website www.utrecht.nl