HKU Studentportal
HKU Studentportal
  • Volg ons op facebook
  • Volg ons op twitter

Op deze pagina vind je informatie over verzekeringen die vanuit HKU zijn geregeld en welke je zelf dient af te sluiten.

Ziektekosten

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder moet zich verplicht verzekeren via de basisverzekering. Als student kun je vaak wel een beroep doen op zorgtoeslag, een maandelijks bedrag dat door de Belastingdienst wordt uitgekeerd.

 

Naast de basisverzekering kun je er voor kiezen een aanvullende verzekering af te sluiten met een ruimere dekking.


Heb je een andere nationaliteit?

Kijk dan op de website van Study in Holland om vast te stellen of je wél of niet verplicht bent je via de basisverzekering te verzekeren.

Collectieve verzekering

Als HKU-student kun je deelnemen aan een collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis Achmea (met collectiviteitskorting). Dit geldt ook voor je eventuele partner en kinderen. 

Informatie over de dekking, voorwaarden en tarieven vind je op de website van Achmea Zilveren Kruis.

Voor het berekenen van je premie heb je een collectiviteitsnummer nodig. Voor hbo-studenten is dat: 207000892.
 Heb je vragen over deze verzekering, neem dan contact op met Zilveren Kruis Achmea via telefoonnummer 0900-8435 of via hun website.

Ook andere verzekeraars hebben speciale studentenpaketten. Een aantal sites waar studentenverzekeringen worden uitgelegd en vergeleken:

www.studenten-zorgverzekeringen.nl

www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker/studenten

www.zorgverzekering.org

Onverzekerd?

De overheid zoekt actief naar mensen zonder zorgverzekering. Als je geen zorgverzekering hebt, krijg je eerst een aanmaning. Vervolgens ontvang je een boete en daarna wordt je alsnog door de overheid verplicht verzekerd.

HKU-verzekeringen

HKU-studenten zijn ‘secundair’ (primair geldt namelijk de eigen ziektekostenverzekering) verzekerd voor ongevallen. Het gaat hierbij om de geneeskundige kosten ten gevolge van een ongeval op een HKU-locatie, op de stageplek en tijdens het verblijf in het buitenland ten behoeve van een onderwijsactiviteit.

De kosten die niet door de eigen verzekering worden vergoed, kunnen via de HKU-verzekering worden vergoed. Hiertoe moet het ongeval wel tijdig gemeld zijn bij de locatie. In sommige uitzonderlijke gevallen kan het zijn, dat er toch sprake is van dekking via de verzekering van HKU.

Verder kent HKU een verzekering voor aansprakelijkheid. Dat betekent dat als er schade is aan personen of spullen van derden (of van jezelf) en HKU dit te verwijten valt, we voor deze schade zijn verzekerd. De vuistregel hierbij is dat de veroorzaker van de schade hier aansprakelijk voor is. Je doet er dus verstandig aan om ook een eigen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten!

Als je vragen hebt, neem dan contact op met de Servicebalie van je locatie.

Buitenland

Je bent verplicht zelf een zorgverzekering, reisverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je naar het buitenland gaat.

Belangrijk
Zorg dat je goed verzekerd naar het buitenland vertrekt. Afhankelijk van je situatie kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering of een speciale studentenverzekering af te sluiten.
Lees meer over noodzakelijke verzekeringen in het buitenland

Inboedel

Als je niet bij je ouders inwoont, is het aan te raden je inboedel te verzekeren tegen brand en inbraak. Soms zijn deze verzekeringen (ongevallen, aansprakelijkheid, brand en inbraak) gecombineerd in één pakket, wat vaak een stuk goedkoper is.