HKU Studentportal
HKU Studentportal
  • Volg ons op facebook
  • Volg ons op twitter

Als creatieve ondernemer heb je in veel gevallen geld nodig om aan de slag te kunnen. Hier vand je de verschillende manieren om aan dat startkapitaal te komen.

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Sponsoring

Sponsoring kan een goede optie zijn om geld te verzamelen. Twintig kleine bijdragen zijn vaak makkelijker te werven dan één bedrijf of een mecenas die meedoet voor een goot bedrag. Als jij twintig familieleden hebt die 50,- willen bijdragen aan een evenement voor jouw promotie, kun je voor € 1.000,- iets heel behoorlijks organiseren.


Lees meer over sponsoring op de website van Cultuur-Ondernemen

Crowdfunding

Het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK) heeft een website in het leven geroepen waar mensen geld kunnen doneren aan jouw project (crowdfunding): voor de kunst.

Een betrouwbare en creatieve website is ook Crowdaboutnow. Hier geef je concreet aan voor welke periode je het geld leent (!) en met welk rentepercentage je het daarna terugbetaald.

Bureau Zelfstandigen Utrecht

Hebt u als zelfstandig ondernemer financiële ondersteuning nodig? Dan kunt u in bepaalde gevallen bijstand voor zelfstandigen aanvragen. Dit kan een rentedragende lening (bedrijfskapitaal) zijn, of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau. Deze ondersteuning krijgt u op basis van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Bureau Zelfstandigen van de gemeente Utrecht voert deze regeling uit.

Lees verder

Fondsenwerving en Subsidies

Ondanks forse bezuinigingen is fondsenwerving nog steeds een manier om je projecten te realiseren. Fondsen zijn vaak goed te benaderen en staan open voor samenwerking. Soms is het handig om eerst te bellen of langs te gaan om jouw project voor te leggen om je te laten adviseren over de insteek van jouw aanvraag.


Fondsen werven (aanpassen)

Overzicht van fondsen (aanpassen)

Achtergrondinformatie fondsenwerving (aanpassen)


Stipendia

Met een stipendium beloont het Cultuurfonds bijzonder talent met een financiële toelage. Vaak gaat het om specifieke producties of ambachten, waarvoor het Cultuurfonds tijdelijk een extra ondersteuningsmogelijkheid heeft gecreëerd. Anders dan bij een prijs is het toegekende bedrag niet vrij besteedbaar. Met het geldbedrag krijgt de ontvanger de gelegenheid zich zakelijk of inhoudelijk te verdiepen op zijn/haar vakgebied en bepaalde werken te realiseren die anders financieel niet haalbaar waren geweest.

Facebook