HKU Studentportal
HKU Studentportal
  • Volg ons op facebook
  • Volg ons op twitter

De belangrijkste regel is erg simpel. Leg afspraken vast!

Veel ontwerpers en creatieven werken op basis van vetrouwen. Afspraken worden tussen neus en lippen gemaakt onder het mom van 'komt wel goed'. Daar kan een hoop narigheid van komen. Als je geen contract krijgt van een opdrachtgever kun je zelf een e-mail sturen met de belangrijkste afspraken (naar aanleiding van een gesprek bijvoorbeeld) op een rij. Je kunt de e-mail afsluiten met een zin als: wil je met een reply op deze mail aangeven dat bovenstaande afspraken in orde zijn?

Dit geldt ook wanneer je bijvoorbeeld samen met een vriendin een nieuw product ontwikkelt of samen met studiegenoten een onderneming begint. Leg afspraken vast over wie eigenaar is van het idee of product, wat de consequenties zijn als een van jullie stopt en de ander door wil gaan of hoe je omgaat met aansprakelijkheid.

Algemene voorwaarden

Je kunt besluiten om bepaalde regels standaard te laten gelden bij opdrachten (contracten) die je afsluit. Dat zijn "Algemene Voorwaarden". In deze Algemene Voorwaarden leg je de wederzijdse rechten en verplichtingen zo duidelijk en volledig mogelijk vast. Hiermee kun je conflicten voorkomen en sta je in geval van een conflict (juridisch) sterk. Wanneer je wilt beginnen met het opstellen van je Algemene Voorwaarden, zijn er enkele instanties die je hierbij kunnen helpen, zoals een branchevereniging (als je daar lid van bent). De KvK geeft ook enkele handvatten op haar website.

Verzekeringen

Een aantal verzekeringen zijn handig om af te sluiten als je gaat ondernemen. Eén ervan is die voor bedrijfsaansprakelijkheid. Als je bijvoorbeeld schade aanbrengt aan de apparatuur in een theater kan deze verzekering van pas komen. Een andere handige verzekering is de rechtsbijstandverzekering voor het geval je een juridisch conflict krijgt. Zo ook de ongevallenverzekering. Als jij je pols breekt en daardoor 8 weken niet kunt werken, heb je ook geen inkomen. Weinig zzp-ers verzekeren zich hiervoor, omdat deze verzekering wel wat geld kosten. Maar het is natuurlijk verstandig om dat wel te doen. Als je aangesloten bent bij een branchevereniging kan dat veel geld schelen.

Auteursrecht/ intellectueel eigendom

Hoe bescherm je een idee of ontwerp? Er bestaan verscheidene bureau's die hierin zijn gespecialiseerd. Zoals in Utrecht het bureau Merkwerk of de Merkplaats in Amsterdam. Laagdrempelig en kosteloos is de service van de Clinic. Op deze website kun je als startende ondernemer kosteloos juridisch advies inwinnen op het gebied van intellectueel eigendom.

Meer informatie vind je op www.auteursrecht.nl.

Creative Commons

Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een keuze uit zes (gratis) beschikbare standaardlicenties bepaalt de auteursrechthebbende in welke mate zijn of haar werk verder verspreid mag worden, en onder welke voorwaarden dit mag.

Meer informatie Creative Commons

Contracten

Leg afspraken die je maakt met een opdrachtgever vast in een contract. Dit voorkomt ee hoop problemen. Meer informatie hierover kan je vinden op: http://www.ikwordzzper.nl/

Facebook