HKU Studentportal
HKU Studentportal
  • Volg ons op facebook
  • Volg ons op twitter

Je kunt meteen aan de slag om te ondernemen. Hoe? Dat vind je op deze pagina.

Daarna zijn er wel wat praktische dingen die je moet organiseren, maar dat zijn bijkomstigheden. Op deze pagina vindt je een overzicht van de belangrijkste praktische zaken die je moet regelen of weten als je begint met ondernemen.

Inschrijven bij de kamer van Koophandel

Voordat je als ondernemer van start gaat, laat je jouw bedrijf inschrijven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Dit is per 1 juli 2008 voor iedereen verplicht. Bij de inschrijving vermeld je onder meer de naam van je onderneming en de rechtsvorm.

Meer informatie: Kamer van Koophandel.

BTW-nummer

Op het moment dat je jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel inschrijft worden je gegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je hoeft je dus niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. Je krijgt dan meteen een btw-nummer. De belastingdienst biedt een starterspakket voor ondernemers en de website geeft veel informatie over fiscale rechten en plichten.

Meer informatie: de belastingdienst.

Rechtsvormen

Als je een bedrijf start moet je een rechtsvorm kiezen. De rechtsvorm bepaalt onder andere je aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen je moet betalen en of je fiscale voordelen krijgt. Op de site het ondernemersplein vind je meer informatie over de verschillende rechtsvormen.

Ondernemingsplan

Een Ondernemingsplan is niet verplicht (tenzij je geld wilt lenen bij een bank), maar het kan wel handig zijn om inzicht te krijgen in wat je gaat doen, voor wie, op welke manier et cetera. Je hoeft niet meteen vijf A4 vol te schrijven. Een handige manier is bijvoorbeeld om een powerpoint presentatie te maken waarin je met steekwoorden jouw onderneming beschrijft.

Meer informatie en tips vind je o.a. op de volgende sites:

http://www.leren.nl

https://www.ikgastarten.nl

https://www.rabobank.nl

Freelance of zzp-er

'Freelancen' is een informeel begrip. Het betekent dat je je beroep zelfstandig uitoefent en dat je zelf je klanten en opdrachten zoekt. Je gaat per klus een "overeenkomst van opdracht" aan, in plaats van een dienstverband.

Ook hoor je steeds vaker het begrip zzp-er (zelfstandigen zonder personeel).

Een freelancer of zelfstandige zonder personeel (zzp'er) is echter geen rechtsvorm. Ook als zzp'er of freelancer moet je dus een rechtsvorm kiezen. De meeste freelancers en zzp-ers kiezen voor een eenmanszaak.

VAR verklaring

Werk je voor opdrachtgevers, als freelancer of zzp-er? Dan kan het onduidelijk zijn of je opdrachtgevers loonheffingen moeten inhouden en betalen over je inkomsten. De VAR hierover duidelijkheid.

De VAR-verklaring voor ZZP’ers verdwijnt per 1 april 2016 en wordt vervangen door een nieuw systeem van modelovereenkomsten.

Administratie

Een goede administratie (boekhouding) is noodzakelijk voor het invullen van je aangifte Inkomstenbelasting (IB), de BTW-aangifte (OB), maar ook voor de WWIK of het aanvragen van subsidies.

Lees hier een aantal tips hoe een administratie op te zetten:

Administratie en financiën

ZZP nederland

Ik ga starten.

Internationaal

SICA geeft advies en verzorgt informatiebijeenkomsten en bezoekersprogramma’s voor buitenlandse programmeurs. De website biedt handige en praktische informatie, zoals een wegwijzer in financieringsmogelijkheden en praktische informatie. De site heeft ook een helpdesk. Deze is te bereiken op 020 – 6129 522 of helpdesk@sica.nl.

Facebook