HKU Studentportal
HKU Studentportal
 • Volg ons op facebook
 • Volg ons op twitter

Informatie over de HKU-minor Minor Creatieve Ontwerpprocessen.

In deze minor staan creatieve ontwerpprocessen centraal. Creativiteit en innovatie ontstaan op het kruisvlak van disciplines. Daarom werk je in teams van wisselende samenstelling met studenten van verschillende opleidingen en interesses. In deze multidisciplinaire teams beperk je je niet tot de grenzen van de aanwezige disciplines.


Je verkent de ontwerpprocessen in drie creatieve domeinen: ‘interactief performatief’, ‘theatraal ruimtelijk’ en ‘narratief’. Je werkt vanuit elk van deze domeinen aan een creatief project, experimenteert, voert onderzoek uit en reflecteert op je ontwerpproces. Ontwerponderzoek speelt een belangrijke rol: Je leert door te ontwerpen, te ervaren en te reflecteren.


We werken binnen en buiten HKU met kennis vanuit al onze opleidingen en de studentengroep. De uitkomsten van de ontwerpprocessen zullen dan ook divers zijn. Denk aan een “live” interactieve performance (muzikaal of theatraal) ondersteund met relevante technologie, waarin het publiek niet alleen toehoorder is, maar ook  participant. Of aan het ontwerp en de uitvoering van een ruimtelijke installatie op locatie of in de publieke ruimte. Of aan kleine fictie of non-fictie media producties.


Deze minor is voor jou als je enthousiast wordt van experimenteren in multidisciplinaire teams. Ben je geïnteresseerd in creatieve ontwerpprocessen en nieuwsgierig naar de werking van het proces en de uitkomsten ervan? Meld je dan aan voor deze minor.

Leerdoelen

In deze minor leer je meer over

 • de theorie van ontwerpprocessen uit verschillende domeinen en de wisselwerking ertussen
 • de toepassing van verschillende ontwerpprocessen in kleine projecten
 • de hierbij voorkomende maakstrategieën
 • onderzoek door middel van ontwerpprocessen
 • verschillende reflectietools en ontwerpskills
 • de ‘taal en codes’ van verschillende creatieve domeinen

Ingangseisen

De minor is geschikt voor studenten van diverse creatieve en technische opleidingen zoals Vormgeving, Creatieve Media en Game Technologies, Communication en Multimedia Design, (Industrieel) Productontwerp, Urban Design, Theater, Beeldende Kunst en Vormgeving, Muziek. Om in aanmerking te komen dien je aan onderstaande ingangseisen te voldoen.


 • Ervaring met en belangstelling voor discipline-overstijgende ontwerp, maak- of onderzoeksprocessen
 • Propedeuse behaald
 • 120 ECTS behaald


Let op: HKU zal onderstaande bij jou opvragen voor de toelatingscommissie, zorg ervoor dat jouw e-mailadres juist in Kies op Maat ingevoerd is. Als aan onderstaande voorwaarden is voldaan, volgt een (telefonisch) matchingsgesprek:

 • CV
 • Studievoortgangsoverzicht
 • Motivatiebrief (1 A4)

Toetsing

Iedere module wordt afgesloten met een presentatie van het projectwerk en een mondelinge reflectie op het creatieve ontwerpproces.

Rooster

De opbouw van deze minor is als volgt:

Deze minor bestaat uit 3 modules verdeeld over 20 weken. De studielast is 30 ECTS en we verwachten full-time beschikbaarheid.Iedere module start met een week “Setting the Stage” waarin we door veldwerk en excursies het betreffende domein verkennen. Iedere module wordt afgesloten met een reflectie op het maakproces en onderzoeksproces en de relatie met de ontwerpprocessen in de volgende module.

 

HKU behoudt zich het recht voor om een minor niet door te laten gaan bij te weinig deelnemers.

Vragen en contact

Neem contact op via sz@hku.nl en wij zorgen ervoor dat je vraag zo snel mogelijk wordt beantwoord.